Kiitos päiväkoteihin!

Moni suomalainen kritisoi julkista päivähoitoa. Taustoista ja tilastoista lisää myöhemmin. Itsekin olen tässä omassa prosessissamme kritisoinut napakoinkin sanakääntein Lahden kaupungin päivähoitotoimea. On kuitenkin yksi asia, eräät ihmiset, jotka eivät kritiikkiä ansaitse.

Haluan kiittää päiväkotien henkilökuntaa. Omakohtaista kokemusta on kolmesta kaupungin päiväkodista ja muistakin olen kuullut hyvää. Tasalaatuisen peruspalvelun lisäksi jokaisessa lastemme päiväkodissa on ollut jotain extraa. Ruuhkavuosien keskellä taapertavina vanhempina jaksamme kerta toisensa jälkeen ihastella sitä ammattitaitoa, sitoutumista ja aitoa välittämistä, jonka kannattelemana ”aikuiset” jaksavat varhaiskasvattamisen lisäksi ja erilaisten haasteiden keskellä vielä organisoida teemapäiviä, retkiä ym lapsille. Tämän kirjoituksen yhtenä innoittajana oli juuri esikoisen päiväkodissa vietetty Nurin Kurin –päivä. Lapset mm aloittivat päivän iltatoimilla eli iltapalalla ja iltapesuilla. Kun vein poikaani, ensimmäiset lapset olivat jo suihkussa käyneet ja tyttöjen tukat letitetty. Mikä riemu rutiinien rikkomisesta! Eikä maksanut mitään.

Toivon vilpittömästi, että päättäjät sekä Lahden kaupungissa että valtakunnan tasolla huomioivat varhaiskasvatuksen merkityksen lasten hyvinvoinnin, perheiden jaksamisen, ennaltaehkäisevän terveydenhoidon ja kansantalouden näkökulmasta. Sisäilmaongelmat, jatkuva resursseista nipistäminen ja toistuvat organisaatiomuutokset asettavat päiväkotien henkilökunnan uskomattoman paineen alaisiksi - kauanko he jaksavat?

Äitinä ja veronmaksajana toivon, että Lahden kaupungissa ryhdyttäisiin suunnannäyttäjäksi siinä, miten laadukkaasti tämänkin asian voi hoitaa. Se edellyttää riittäviä, tasa-arvoisia ja laadultaan erinomaisia palveluita lapsiperheille. Ja se tärkein: hyvä asenne ei maksa mitään. Toivon, että yleisestä ilmapiiristä välittyisi paremmin kiitollisuus ja kunnioitus päiväkotien ja koulujen tekemää työtä kohtaan. Koteja unohtamatta. Pyydän, että arjen ammattilaisia aidosti kuunneltaisiin suunnitelmia laadittaessa.

Loppuun teksti kuopuksemme päiväkodin seinältä. Sen myötä haastan kaikki lukijat kiittämään niitä ihmisiä, jotka Sinun lastasi ja perhettäsi auttavat. Kiitos isovanhemmat, perhe ja ystävät, kiitos päiväkodin tädit.

Ei pieni puu vielä myrskystä tiedä.
Ei pieni puu vielä myrskyä siedä.

Ole suojana pienelle suuri puu,

jotta pienellä juuret vahvistuu.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuka vastaa nuorten hyvinvoinnista?

Ilmainen varhaiskasvatus ja realiteetit

Sotesta 3: Kirje perusterveydenhuoltoon